Tosti tast toe!

Ook afgelopen zaterdag stond er natuurlijk weer een mooie stamavond op het programma, en deze keer was dat zelfs een culinaire! Henkjan en Geffrey hadden alles geregeld om met zijn allen de wondere wereld van de tosti te ontdekken!

Geffrey als oppertostimeester vertelde ons eerst over de herkomst van de tosti. Één van de theoriëen is dat een Britse graaf Tosti in Italië woonde zo rond 1900 en daar een uitvinders bedrijfje had. Hij had de elektrische broodrooster uitgevonden en laat daar volgens het verhaal per ongeluk een boterham met kaas invallen. Deze man zou zo dan ook aan het begin van de vorige eeuw de allereerste tosti gemaakt hebben. Ook in een andere theorie komt Italië naar voren, de naam zou afgeleid zijn van het Italiaanse woord ‘tostare‘ , wat geroosterd betekent.

Zelf kwam ik nog tegen dat de allereerste ‘croque monsieur‘, de Franse variant van de ham-kaas tosti voor het eerst in 1910 in een café in Parijs geserveerd werd.

Na de inleiding was het tijd voor het belangrijkste deel van de avond; zelf allerlei tosti’s maken! Henkjan en Geffrey hadden een heleboel ingrediënten ingekocht en een achttal recepten meegenomen. Dat ging van hotdog tosti (met worst en zuurkool) via gebakken tosti (uit de pan met ham, kaas en ei) tot echt toetjestosti’s met frambozen en chocolade. Natuurlijk was er ook ruimte voor eigen bedachte creaties.

Aan het einde van de avond werd de score opgemaakt en kwamen de  gebakken tosti en de pizzatosti van Ben als winnaars uit de bus.