PikaNu 2014

Jaarlijkse kampen zijn talrijk op scouting en Kon-Tiki. Zo ook het PikaNu of ‘Pinksterkamp Nunspeet’.  Dit is een regionaal kamp voor alle scouts, dit zijn de verkenners en padvindsters, uit de Noord-West Veluwe en Flevoland. Kon-Tiki is al jaren vaste gast op dit kamp en dit jaar vertoefde een delegatie van veertien jeugdleden en acht leidinggevenden zich op ’t Zwarte Veldje, een kampterrein net naast de snelweg in Nunspeet.

De padvindsters- en verkennersleiding was al sinds donderdagavond druk bezig met materiaal inpakken, boodschappen halen en de laatste zaken doorspreken – hier leeft de leiding voor – zodat men op vrijdag op tijd vertrekken kon.

Na het verzamelen op Kon-Tiki op vrijdag om 17:30 vertrok Kon-Tiki richting de PikaNu. Dit is in tegenstelling tot een goed aantal andere kampen niet zo ver rijden, dus de locatie was snel bereikt en zodoende stonden de slaaptenten en de grote tent al snel. De officiële opening was om 20:00 en onder toeziend oog van 15 verschillende scoutinggroepen werd de vlag gehesen. Hierna was er nog tijd voor een spel waarin de sociale vaardigheden van de scouts werden ‘getest’, aangezien zij met vragen bij de andere groepen moesten aankloppen.

PikaNu verloopt volgens een vast schema en op de zaterdag was dit de tocht. De honderden verkenners en padvindsters hebben een tocht van – naar wat ik heb vernomen – vijftien kilometer gesjokt waarna zij bij de Zandenplas uitkwamen. Hier hebben zij, samen met de leiding natuurlijk en de collega-scouts van de Ermelose Irmin-Taweb heerlijk in het zonnetje gelegen en in het water gespeeld. Teruggekomen op het kampterrein stond er een heerlijk buffet klaar. Dit buffet was onderdeel van het thema van deze PikaNu, ‘PikaSocial’, waarin de nadruk lag op Sociaal (en met name Social Media). Iedere groep had een onderdeel van het buffet klaargemaakt en vanuit Kon-Tiki was dit bami, want meer lopend buffet dan bami kan het niet worden. Andere groepen hadden onder andere wraps, chili con carne, andijviestamppot en nasi klaargemaakt. ’s Avonds was er een disco, waarbij zowel de scouts als de leiding los gingen op zowel Top40 muziek uit 2014 als wel 1966 – want ook The Beach Boys werden gedraaid en warempel, iedereen danste.

De zondag begon, zoals het al aangeleerde ritme toeliet, om 08:00. De muziek ging aan en er moest ochtendgym gedaan worden. Dit gebeurd elke ochtend op de PikaNu met als beoogd doel de scouts (en leiding?) wakker te schudden. Na de ochtendgym was er tijd voor bezinning. Dit in de vorm van discussies over Social Media. Stelling als Social Media is niet meer weg te denken en Social Media draagt bij aan ontwikkeling passeerden de revue. De rest van de dag stond – vooral voor Kon-Tiki – in het teken van water en bijbehorend gevecht. Er werden badjes, pistooltjes en super soakers gevuld met water en al halverwege barstte het natte geweld los. Gelukkig was er voor de scouts die niets van water moesten hebben een veilige zone gemaakt, zodat zij hier ongestoord konden spelen, praten of lezen. Het was een warme dag en iedereen had het zichtbaar goed naar zijn of haar zin. De maaltijd van de dag was de befaamde en op zondags eveneens gebruikelijke ‘Ecoroni’, samengesteld door Irmin-Taweb leidinggevende Eco. De belangrijkste toevoeging aan deze macaroni is geheim, maar ik geef als hint: het begint met de ‘C’ en eindigt op ‘ola’. “Heerlijk”, aldus iedereen. Na de maaltijd was er het kampvuur waarbij scouts van alle groepen stukjes theater, muziek of dans hadden voorbereid. Kon-Tiki deed, wederom samen met Ermelo, het dansje uit Grease.

Op de laatste dag, maandag, is er in de ochtend met katapulten geschoten. Deze katapulten werden door de groepen zelf gemaakt en moesten op doelwitten afgevuurd worden, dit in de trend van het spel Angry Birds. Hierna was het snel spullen pakken, sluiten en terug naar Kon-Tiki. Om 15:30 was het kamp officieel afgelopen en konden scouts en leiding vermoeid doch voldaan naar huis.

Het was wederom een geweldig leuke editie van PikaNu en ik durf namens iedereen te zeggen dat wij het ontzettend naar onze zin hebben gehad. Nog maar een paar opkomsten tot de zomervakantie, daar kunnen wij nog even van genieten.

Groetjes,

Mathijs

Auke en Boaz met verrekijkers op de pikanu

Auke en Boaz met verrekijkers

Lisette geeft een 'like', voor de prachtig aangebrachte camouflage op de pikanu

Lisette geeft een ‘like’, voor de prachtig aangebrachte camouflage.

Dansende scouts op de pikanu

Dansende scouts

Diederik en Marco gaan los.

Krista en Henrike  op de pikanu

Krista en Henrike

Marjolein, Henrike en Ava op de pikanu

Marjolein, Henrike en Ava