Ouder-kind kamp Verkenners en Padvindsters

Ouders zijn vaak actief bezig met scouting, maken een praatje met de leiding voor of na de opkomsten en helpen bijvoorbeeld bij de Boerenkoolmaaltijd, of rijden voor zomerkamp.

Nu is er één weekend in het jaar waarbij ouders écht betrokken worden: het ouder-kind kamp. Op dit kampje, dat van 28 t/m 30 november duurde, werkten ouder en scout samen om tot oplossingen te komen en het kamp tot een succes te maken. Dit jaar organiseerden de Padvindsters en Verkenners het kamp samen, zodat er 11 ouders en 24 scouts konden deelnemen. Onder toeziend oog van 8 leidinggevenden maakten zij er gezellig weekend van.

Op vrijdagavond arriveerden de jeugdleden en hun ouders op Kon-Tiki. Hier werden zij vrij direct aan het werk gezet, omdat zij hun onderkomen voor de nacht – een tent – moesten opzetten. Gelukkig waren er een paar bouwlampen aanwezig, zodat de jonge en oude ogen goed zagen waar de tentharingen geplaatst werden. Hierna werden de raskampeerders uitgenodigd om plaats te nemen in de kampvuurkuil waar de film van het afgelopen zomerkamp werd gedraaid. Naderhand kon iedereen nog een tijdje chillen bij het kampvuur met fris en chips. Daarna was het schluss en ging men naar bed.

De volgende ochtend kraaide de haan vroeg, 07:45 welteverstaan. Na een stevig ontbijt maakte iedereen zich klaar voor de tocht die per fiets en benenwagen ging. De prachtige fietstocht eindigde bij het wandelgebied nabij Rabbit Hill in Uddel. Hier aten de hongerige bikkels lekker pannenkoeken.

Teruggekomen op Kon-Tiki kon men na een korte rust beginnen aan het avondeten. Een hele klus, want de leiding had ingrediënten voor erwtensoep en pizza gehaald, maar alles moest nog in elkaar gezet worden. En dit was niet het enige, het moest op primitieve wijze bereid worden: boven een vuurtje. Op deze manier konden de ouders laten zien hoe erwtensoep gemaakt moest worden en de kinderen op hun beurt hoe een goed vuurtje ontstoken wordt.

Na deze lastige en lange opgave zat zowel ouder als kind verzadigd bij het vuur. ‘Tijd voor een actief spel,’ zo dacht de leiding, die voor de gelegenheid een hoop breeklichtjes had ingeslagen. De bedoeling was om de breeklichtjes van punt A naar B, C of D te ‘smokkelen’, waarbij de ouders (en later ook de jeugdleden) met behulp van zaklampen de smokkelaars in de kraag moesten vatten. Erg intensief en vermoeiend, maar zeker erg leuk. Hierna was iedereen toch echt uitgeput en kon men chillen bij het vuur.

De volgende dag werden er verschillende activiteiten gedaan zoals speerwerpen, waxinelichtjes uitschieten met een waterpistool, een vuur maken met firesticks en een vlot pionieren met bamboe en sisal. Na de lunch was het alweer tijd om op te ruimen, want om 15:00 was het ouder-kind kamp afgelopen.

De leiding had het hartstikke leuk met iedereen en kijkt al uit naar volgend jaar!

Groetjes,

Mathijs, namens alle leidinggevenden.