Zomerkamp Explorers

Op een rustige vrijdagmorgen, net iets te vroeg, verzamelt een groep explorers zich op het clubhuis. Allemaal leveren ze iets geld in, en krijgen een mooie rood zwart geblokte houthakkersblouse terug. Vervolgens kruipen de explorers allemaal in 1 van de 2 busjes om daar de rest van de dag (bijna) niet uit te komen. Na vele regenachtige uren, en een kilometerslange brug stappen ze weer uit. Welkom in Kopenhagen!

Het terrein in Kopenhagen lag midden in de stad, super praktisch als je snel in de stad wilt zijn. Iets minder praktisch als je rustig wilt slapen. Direct naast het terrein zat namelijk Christiania, een vrijstad waar men kennelijk nog wel van een nachtelijk feestje houdt. Toen iedereen ’s ochtends net iets minder uitgerust dan de bedoeling was het ontbijt op had, was het tijd om de stad eens te gaan verkennen. En Gelukkig is er genoeg te zien tijdens een dagje Kopenhagen: de Graffiti in Christiania, mooie oude kerken, Christianhavn en nog veel meer. Al deze bezienswaardigheden werden afgewisseld met spontane yogalessen in het park, het beklimmen van standbeelden en natuurlijk een uurtje shoppen. Een nog onrustigere nacht verder, moesten we maar weer door. Nog weer zo’n lange brug, om het doel te bereiken. Een grote blauwe kubus, met gele letters. Welkom in de IKEA.

Vraagt u zich af wat een groep Explorers nou in de IKEA in Malmö doet? Een hoop, ze maken ABBA-foto’s na met de IKEA-producten, ze leren een stukje van die prachtige taal en leren tijdens een korte quiz nog even welke bedrijven ook alweer hun roots tussen de Zweedse dennenbossen hebben liggen. Vermoeid van al dit geel blauwe plezier, en een paar echte IKEA-klapstoeltjes rijker, stappen de explorers weer in de busjes. Op zoek naar een mooie slaapplek. Op rotsachtige berggrond, tussen de bijen en voederplekken voor het wild worden ’s avonds de tenten weer opgezet. Welkom in de Zweedse dennenbossen.

Het grootte nadeel van wildkamperen in het bos? Je toilet maak je met een schep, dit is toch wel even raar. Het grootte voordeel? Eindelijk geen harde muziek ’s nachts, eindelijk rustig slapen. Of toch niet? Het was ons niet gegund, want ook nacht drie werd verstoord. Ditmaal door onweer. Hele harde onweer. De volgende dag worden de tentjes weer afgebroken, tassen omgepakt tot handzame pakketjes welke ons toch op zijn minst één nacht moesten voorzien, en een handvol Kano’s volgeladen. Na een paar uur roeien, worden de Kano’s uit het water gehaald, word de latrine geïnspecteerd, en word er een vuurtje gestookt in de stromende regen. Welkom op het Bolmsö meer.

De tenten worden opgezet, en zakjes heerlijke goulash worden in een pannetje water verwarmd. Aangesterkt door dit heerlijke voedsel, worden de kano’s weer te water gelaten voor het avondprogramma. Een wedstrijdje roeien, en (natuurlijk) touwtrekken met de kano. Mocht u ooit kamperen op een eiland in het Bolmsö meer, let dan goed op. Ergens heeft een groep explorers uit putten een tijdscapsule begraven. Na een heerlijke rustige nacht werd er de volgende dag, bij tegenwind, hard gepeddeld om de kano’s weer terug op het droge te krijgen. Gelukkig werden we begeleid door prachtige muziek. Dit deed ons allen de regen een beetje vergeten. Daarna (eindelijk) een echt toilet, een heerlijke warme douche, en grond zonder rotsen. Welkom in Eringsboda.

Hierna werden de dagen gevuld zoals een kamp in zweden eruit zou moeten zien. Een beetje sporten, rustig vissen, mooie wandelingen door de natuur en onverwacht bezoek. Natuurlijk kan tijdens een explorer kamp de luxe nooit al te lang duren en gingen we na 2 nachten snel weer door. Een paar uur in de bus, prachtige zonsondergangen, een heerlijk maaltje surströming, en een pizza verder konden we weer gaan slapen. Welkom in Gärsnäs.

Om de nodige lichaamsbeweging te krijgen, werden er de volgende dag railbikes gehuurd. Dat zijn een soort fietsen die op een oude spoorlijn lagen. Of bij deze explorers, er eigenlijk vooral naast. Vermoeid van al dit fietsen, stapten de Explorers in de bus, klaar om weer die veel te lange bruggen te trotseren. Toen we bij de laatste overnachtingsplek aankwamen waren we blij verrast, een grote shelter bood genoeg slaapplek voor alle explorers. Er hoefde maar 1 tent opgezet te worden. Welkom in Troldkaer.

’s Ochtends vroeg werden alle spullen snel weer ingepakt en nam iedereen weer plaats in de bus. Vele kilometers snelweg lagen voor ons, een superleuk zomerkamp lag achter ons. Aan het eind van de middag kwamen de explorers moe uit de, onderhand toch wat muffe, busjes zetten. Gewapend met tuinslangen, stofzuigers en stofdoekjes werden alle restjes Zweden en Denemarken vakkundig uit de busjes verwijderd. Het kamplogboek werd in de kampvuurkuil nog voorgelezen, en de tenten werden verdeeld. Daarna ging ieder zijns weegs. Welkom thuis!